Press Releases

Φυσικό Αέριο: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου

Φυσικό Αέριο: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου

Source: www.economy.cyprustimes.com 

Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, δύο συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαική Ένωση Έργα, το Cynergy και το CyprusGas2EU οργάνωσαν Ημερίδα συζήτησης με τίτλο «Φυσικό Αέριο: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου», στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. Η ημερίδα ήταν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου και συγκέντρωσε περισσότερους από 160 εκπροσώπους των κλάδων των  μεταφορών και ενέργειας, δημόσιων και διεθνών οργανισμών. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βίντεο του προγράμματος CYnergy.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το CYnergy είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού θέτει τα θεμέλια για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή του ασφάλεια και τη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι το CyprusGas2EU είναι έργο ιδιαίτερης εθνικής σημασίας, καθώς θα βοηθήσει την Κύπρο να ανεξαρτητοποιηθεί από τα συμβατικά ορυκτά  καύσιμα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν περίπου 90 τοις εκατό.

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, στον χαιρετισμό της, ομοίως είπε ότι το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή ή συμπιεσμένη μορφή αποτελεί μια πιθανή λύση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από τα υγρά ορυκτά καύσιμα και να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών. Σημείωσε ότι μέσω των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που θα έρθουν στην Κύπρο, η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί τη γεωπολιτική θέση της, ώστε να λάβει ηγετική θέση στον ανταγωνισμό για υπηρεσίες εφοδιασμού πλοίων με LNG των λιμανιών της Μεσογείου.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν τα στρατηγικά σχέδια χρήσης του φυσικού αερίου στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών στην Κύπρο, από τους κυρίους Δρ. Στέλιο Χειμώνα, Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Ενέργειας, Δρ. Παναγιώτη Ζαχαριουδάκη, CΥnergy Project Manager και Διευθύνοντα Σύμβουλο Ocean Finance, και Δρ. Συμεών Κασσιανίδη, Προέδρου ΔΕΦΑ. Ενώ, τα βήματα για την τοποθέτηση της Κύπρου στο προσκήνιο του ενεργειακού μέλλοντος συζητήθηκαν στην ομιλία του ο Δρ. Helmut Morsi, Συμβούλου και Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη DG-MOVE.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα πάνελ συζήτησης αφιερωμένα σε σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Οι συμμετέχοντες των πάνελ, εκπρόσωποι σημαντικών εταίρων των έργων CYnergy και CyprusGas2EU, συζήτησαν θέματα που αφορούν τις τεχνικές λύσεις, την ασφάλεια και ασφαλή λειτουργία των υποδομών φυσικού αερίου, τις  διατάξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου που θα πρέπει να υιοθετηθούν από το νομοθετικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του φυσικού αερίου στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, την αδειοδότηση των υποδομών, τα οικονομικά κίνητρα χρήσης του φυσικού αερίου, καθώς και τις καλές πρακτικές και λύσεις που έχουν υιοθετηθεί από την Ελλάδα.

Το CYnergy με λίγα λόγια

Το CYnergy στοχεύει στην ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων χρήσης του φυσικού αερίου στις οδικές μεταφορές και τους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και της ναυτιλίας στην Κύπρο. Το κλειδί είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης και πλήρως λειτουργικής αγοράς φυσικού αερίου για την παροχή καθαρής και προσιτής ενέργειας στον τελικό χρήστη. Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, αποτελεί συνεργασία ειδικών σε θέματα ενέργειας, μεταφορών και επενδύσεων, καθώς και δημόσιων και κυβερνητικών φορέων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.cynergyproject.eu/

Το CyprusGas2EU με λίγα λόγια

Το CyprusGas2EU στοχεύει την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, εισάγοντας τη διαφοροποίηση σε μια περιοχή που κυριαρχείται ως επί το πλείστον από μια πηγή ανεφοδιασμού, και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών άνθρακα επιτρέποντας τη μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο. Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, επικεντρώνεται στον ελλιμενισμό πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), και κατασκευής λιμενικών υποδομών για πρόσδεση, πλεύριση και αγκύρωση του FSRU, καθώς και χερσαίων υποδομών για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://cyprusgas2eu.eu

Visit Source

Last update: Nov 19, 2018