News

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΟΥ CYNERGY»

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΟΥ CYNERGY»

ΕΝΘΕΤΟ «ENERGY, OIL & GAS», H ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Σύνδεσμος: ENERGY, OIL & GAS

«ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Ενεργειακή επανάσταση ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΟΥ CYnergy

«Το πρόγραμμα CYnergy αναβαθμίζει ενεργειακά τη χώρα καθώς χάρη στην εγκατάσταση αποθήκευσης, πλέον μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη εμπορίας φυσικού αερίου», αναφέρει σε συνέντευξή του ο Project Manager του προγράμματος CYnergy, ΔΡ. Παναγιώτης Ζαχαριουδάκης.

Ως μια Δράση ολιστικής προσέγγισης υιοθέτισης του φυσικού αερίου στην Κύπρο καθώς και ανάπτυξης μιας βιώσιμης και πλήρως λειτουργικής
αγοράς φυσικού αερίου χαρακτηρίζει το πρόγραμμα CYnergy o Project Manager Δρ. Παναγιώτης Ζαχαριουδάκης. Την ίδια στιγμή ο Δρ. Ζαχαριουδάκης αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου έναντι των άλλων καυσίμων αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιομηχανία σε εμπορικές καταναλώσεις όσο και στο σπίτι. «Συγκεκριμένα, η χρήση του στη βιομηχανία αυξάνει την ενεργειακή απόδοση και μειώνει το λειτουργικό κόστος ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και περιορίζει τη ρύπανση του περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Δρ. Ζαχαριουδάκης.

 

1. Τι είναι το CYnergy , πως δημιουργήθηκε και ποια η στόχευση του προγράμματος;


Η Δράση CYnergy ίσως βελτιώσει την καθημερινή ζωή της Κύπρου περισσότερο από οποιοδήποτε Δράση έως τώρα. Πρόκειται για μια ενεργειακή επανάσταση στην Κύπρο. Γνωρίζαμε από καιρό τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να τερματίσει την ενεργειακή της απομόνωση. Είχαμε δε κάνει συγκεκριμένες συζητήσεις από το 2015 πριν συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όταν μετά από κάποιο διάστημα το 2016, η Ε.Κ. δημοσιοποίησε μια συμβατή με τους στόχους μας προκήρυξη, όλοι μαζί, δημόσιοι, κυβερνητικοί φορείς της Κύπρου και ιδιωτικές επιχειρήσεις αδράξαμε την ευκαιρία. Δημιουργήσαμε μια Δράση ολιστικής προσέγγισης υιοθέτησης του φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Κύπρο καθώς και ανάπτυξης μιας βιώσιμης και πλήρως λειτουργικής αγοράς φυσικού αερίου. Οι κυρίαρχοι στόχοι είναι κοινωνικοί, οικονομικοί και δεδομένου ότι η διπλωματία της ενέργειας είναι στην επικαιρότητα, θα έλεγα πως είναι και Εθνικοί ή Ευρωπαϊκοί. Ο κυρίαρχος στόχος είναι ο Κύπριος πολίτης, επιχειρηματίας, καταναλωτής να αποκτήσει πρόσβαση σε μια νέας μορφής ενέργεια, καθαρότερη και οικονομικότερη. Παράλληλα όμως η Δράση CYnergy θέτει τις απαραίτητες βάσεις ώστε να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίτευγμα με μεγάλη στρατηγική σημασία.
Η Δράση συντονίζεται από την OceanFinance έχει όμως σημαντικότατη υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Να αναφέρω χαρακτηριστικά από την Κύπρο, τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), την Αρχή Λιμένων Κύπρου, τη Bunkernet, και τη Decision Dynamics Limited, καθώς και από την Ελλάδα, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), τη Rogan Associates, την Tsakos Gas Partners Limited, την FCN Gas, τη Hellenic Lloyd’s, τη Hydrus Engineering και τη Gaslog Services. Θέλω να ευχαριστήσω τους πιο πάνω συνεταίρους για την άριστη συνεργασία και εμπιστοσύνη και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς φορείς της Κύπρου, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ως επίσης το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τις σχετικές Διευθύνσεις. Εργαστήκαμε μαζί τους και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε συνολικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

2. Ποιο το πλάνο και ποια τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος CYnergy;


Το CYnergy είναι ένα πρόγραμμα διετούς περίπου διάρκειας που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2020. Για να πετύχουμε τους στόχους μας έχουμε δύο διακριτά βήματα. Το πρώτο αφορά στην επίτευξη όλων των απαραίτητων σταδίων ώστε το αέριο να μπορεί να εισέλθει στην Κύπρο. Οι προσπάθειές μας σε αυτό το επίπεδο στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και χάρη στην άψογη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, ολοκληρώσαμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες σε χρόνο που αποτελεί πανευρωπαϊκά επίδοση ανώτερη κάθε προηγούμενης, εξασφαλίζοντας €101 εκατ. ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από την Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη». Αυτό το κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη υποδομών έλευσης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η σημασία της επιτυχίας αυτής για το CYnergy είναι τεράστια όχι μόνο γιατί επιτυγχάνεται η έλευση του αερίου μετά από 3 αποτυχημένες προσπάθειες αλλά γιατί αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο ενέργειας -ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα έργα γενικότερα- που έχει κατασκευασθεί ποτέ στην Κύπρο και θα έχει τεράστιες θετικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Κύπρος θα ολοκληρώσει τις εργασίες ανέγερσης της υποδομής εγκαίρως, καταφέρνοντας να τροφοδοτήσει την ΑΗΚ με καθαρή και φθηνή ενέργεια αποφεύγοντας τα υπέρμετρα περιβαλλοντικά πρόστιμα από το 2020. Το μήνυμα συνεπώς είναι σαφές. Η Κύπρος εντός του 2020 θα αποκτήσει Φ.Α.
Το δεύτερο διακριτό βήμα αφορά στην ολοκλήρωση του Εθνικού Στρατηγικού Πλάνου Χρήσης του Φ.Α. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 αφορώντας συγκεκριμένα την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια δυνητικών εμπορικών, οικιακών και βιομηχανικών χρηστών, τη ναυτιλία και για αεριοκίνηση. Καταστρώνουμε για κάθε κλάδο ξεχωριστά σε συνεργασία με εκπροσώπους, τη μεθοδολογία, τα κίνητρα, το πλαίσιο υποστήριξης και ενημέρωσης των δυνητικών χρηστών.

 

3. Ποια τα οφέλη που θα προκύψουν για τον καταναλωτή με την χρήση του φυσικού αερίου;


Η χρήση του φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς της κατανάλωσης προσφέρει αναρίθμητα οφέλη όχι μόνο στον καταναλωτή αλλά και στο περιβάλλον. Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιομηχανία σε εμπορικές καταναλώσεις όσο και στο σπίτι. Συγκεκριμένα, η χρήση του στη βιομηχανία αυξάνει την ενεργειακή απόδοση και μειώνει το λειτουργικό κόστος ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και περιορίζει τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Από την άλλη, λόγω της υψηλής θερμικής του απόδοσης, η χρήση του για οικιακές ανάγκες όπως για παράδειγμα στη μαγειρική και στη θέρμανση συμβάλει σημαντικά στην μείωση του ενεργειακού κόστους, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο σημαντική εξοικονόμηση σε ένα τομέα που επιβαρύνει σημαντικά το κάθε νοικοκυριό στις μέρες μας.
Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μία μεγάλη κινητοποίηση από αρκετές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, στον περιορισμό της χρήσης του πετρελαίου στη ναυτιλία και στις μεταφορές και αντικατάστασής του με φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του συμβάλλει στη μείωση των αερίων ρύπων αφού σε σχέση με το πετρέλαιο έχει μηδενικές σχεδόν εκπομπές διοξειδίου του θείου, 30% λιγότερες εκπομπές μονοξειδίου του αζώτου, μειωμένες κατά 50% εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα και 70% λιγότερες εκπομπές μικροσωματιδίων. Επομένως, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία έχει δεσμευτεί και η Κύπρος διεθνώς ως χώρα.

 

4. Οι τελευταίες εξελίξεις δηλαδή η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τα τουρκικά πολεμικά πλοία προς το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και η ευρύτερη αναταραχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζει σε οποιοδήποτε βαθμό την υλοποίηση του CYnergy;


Αναμφίβολα αποτελούν αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας αναφορικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χρήσης του ΥΦΑ όμως δεν επηρεάζονται στο ελάχιστο. Πρέπει να γίνει διακριτό και κατανοητό πως πρόκειται για απολύτως διαφορετικές έννοιες, αυτή της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων και αυτή της χρήσης και διάθεσης. Ίσως οι πολίτες να νομίζουν πως το αέριο που θα κινεί τα λεωφορεία τους, θα ζεσταίνει τους λέβητες τους ή θα παράγει τον ηλεκτρισμό που θα καταναλώνουν θα είναι και απαραίτητα το «δικό» σας αέριο. Πρέπει λοιπόν να διαχωρίσουμε την εκμετάλλευση όπου ανάλογα με τις παγκόσμιες τιμές αερίου, η Κύπρος θα μπορεί να πουλήσει οπουδήποτε στον κόσμο το αέριο της και τη χρήση του αερίου στη χώρα όπου πάλι σταθμίζοντας την παγκόσμια αγορά θα μπορεί να το προμηθευτεί από οπουδήποτε. Το CYnergy όμως αναβαθμίζει ενεργειακά τη χώρα καθώς χάρη στην εγκατάσταση αποθήκευσης, πλέον μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη εμπορίας φυσικού αερίου.


5. Ποιος ο ρόλος της Κύπρου στο ενεργειακό σκηνικό της Μεσογείου και πως μπορεί αυτός ο ρόλος να αναβαθμιστεί;


Η Κύπρος μέχρι και σήμερα δεν διαθέτει τις υποδομές για την εισαγωγή, αποθήκευση και διανομή του Φ.Α. Συνεπώς, εκτός από το ότι δεν έχαιρε του περιβαλλοντικού και οικονομικού οφέλους της χρήσης του Φ.Α. εξ’ ορισμού παρέμενε έξω από ένα σημαντικό κομμάτι της Διεθνούς Αγοράς Ενέργειας. Το παραπάνω γεγονός, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έλλειψη ηλεκτρικής διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες, επέβαλλε, αφενός την απόλυτη εξάρτηση από πετρελαϊκά παράγωγα και λοιπά συμβατικά καύσιμα, αφετέρου την ενεργειακή απομόνωση του νησιού. Ο ίδιος αυτός αποκλεισμός, σήμαινε και την συνεπαγόμενη παραίτηση από έναν εν δυνάμει κεντρικό ρόλο στο εμπόριο και την αγορά του Φ.Α. τον οποίο -ας μην ξεχνάμε- επιτρέπει η γεωστρατηγική τοποθέτηση της Κύπρου. Το CYnergy, με τα έργα που δημιουργεί, έρχεται να άρει αυτή την κατάσταση. Εγκαθιστώντας την κατάλληλη υποδομή, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για χρήση του Φ.Α. στο εσωτερικό της χώρας και την απολαβή όλων των αντιστοίχων οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών. Ακόμα περισσότερο όμως θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ενεργό συμμετοχή της χώρας στο διεθνές εμπορικό παιχνίδι της αγοράς Φ.Α. με τον τερματικό σταθμό/FSRU του Βασιλικού να αποτελεί κεντρικό κόμβο στο «σταυροδρόμι» των θαλάσσιων διαδρόμων μεταφοράς αερίου στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι οι υπό εγκατάσταση υποδομές θα ενισχύσουν την δυνατότητα της μελλοντικής εκμετάλλευσης των πόρων προερχομένων από κοιτάσματα Φ.Α. εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ειδικότερα, ο σχεδιασμός της εγκατάστασης αποθήκευσης που έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι συμβατός και να δημιουργεί οικονομίες κλίμακας με το ενδεχόμενο κάποτε η Κύπρος να εισάγει και να υγροποιεί το δικό της αέριο.

Σύνδεσμος: ENERGY, OIL & GAS

 

Last update: May 11, 2018